Καίγονται σπίτια στην Κερατέα – Εκκενώσεις και απεγκλωβισμοί

Φωτιά στην Κερατέα | ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Στο μάτι του πύρινου κυκλώνα βρίσκεται η Κερατέα, με την ευρύτερη περιοχή να έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πυρκαγιές, τις τελευταίες ημέρες, τρεις φορές.

Δείτε:

Νέα πυρκαγιά στην Κερατέα, κοντά σε σπίτια – Σήμανε το 112- Φωτιά και στο Σουφλί

Φωτιά στην Κερατέα | ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Στη φωτιά, που εκδηλώθηκε σήμερα Κυριακή, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Πλάκα και είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενισχύονται οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. 

Τουλάχιστον τρία σπίτια έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές στην Πλάκα, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Μακροδημήτριος, αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, ενώ έχουν καεί και ποιμνιοστάσια κι εκφράζονται φόβοι για πολύ δυσμενέστερο τελικό απολογισμό.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. έχουν πραγματοποιηθεί 52 απεγκλωβισμοί πολιτών, ενώ έχουν γίνει 40 κλήσεις για βοήθεια. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας ή κινητικά θέματα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, επιχειρούν αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες του Σώματος: ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, Τροχαία, Ασφάλεια και Άμεση Δράση.

Παράλληλα, λόγω της φωτιάς, εκκενώνονται οικισμοί. Στις 14.22 εστάλη τρίτο μήνυμα από το 112, για τον Άγιο Κωνσταντίνο Λαυρίου.

Στις 13:46 είχε δοθεί η δεύτερη εντολή εκκένωσης: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μαρκάτι και Άγιο Γεώργιο Θορικού, απομακρυνθείτε μέσω Π.Ε.Ο. Αθηνών-Λαυρίου προς Λαύριο».

Υπενθυμίζεται ότι στις 12:35, είχε σταλεί μήνυμα από το 112 που καλούσε όσους βρίσκονταν στους οικισμούς Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα και Πανόραμα στη Κερατέα να απομακρυνθούν μέσω Π.Ε.Ο. Αθηνών-Λαυρίου προς Λαύριο.

Αυτή την ώρα, επιχειρούν 138 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρα τμήματα και 39 οχήματα, οκτώ ομάδες δασοκομάντος, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν εννέα αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 μποφόρ, ενώ οι ριπές του ανέμου φθάνουν τα 9 μποφόρ, δυσχεραίνοντας αρκετά την προσπάθεια κατάσβεσης.

Η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε εκτροπές κυκλοφορίας λόγω της πυρκαγιάς σε:

  • Παλαιά λεωφόρο Λαυρίου και λεωφόρο Πλάκας από την πλευρά Τογάνι
  • Παλαιά λεωφόρο Λαυρίου και λεωφόρο Πλάκας από την είσοδο για Μαρκάτι
  • Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου και λεωφόρο Καραμανλή
  • Λεωφόρο Λαυρίου και Καμαρίζης
  • Επαρχιακή οδό Κερατέας- Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρο Λαυρίου
  • Λεωφόρο Λαυρίου και παλαιά λεωφόρο Λαυρίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, που επικαλείται πληροφορίες από την Πολεμική Αεροπορία, το στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στην περιοχή, όπου υπάρχουν αντιαεροπορικά συστήματα, δεν κινδυνεύει, καθώς απέχει 2,5χλμ από την πυρκαγιά που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί